Używa się
Do wykonania manicure japońskiego używa się albo tradycyjnych kosmetyków, albo nowocześniejszych formuł, których skład jest inspirowany naturalnymi mieszankami. Przede wszystkim wciera się w paznokcie i skórę wokół nich preparaty zawierające sporo witaminy A, E, cynku, a czasem również manganu. Ważne są również krzemionka i keratyna – dwie substancje, które odpowiadają za nadanie płytce paznokcia trwałości, elastyczności i twardości. Wprawdzie nie są one wchłaniane w głąb struktury paznokcie (to niemożliwe na poziomie biologicznym), ale na różne sposoby mogą wzmacniać paznokieć i oddziaływać na skórę.
W manicure japońskim klasycznym stosowano różnego rodzaju płukanki i naturalne maści. Dziś, żeby lepiej kontrolować stężenia korzystnych substancji, w gabinetach kosmetycznych korzysta się raczej z formuł opracowanych przez laboratoria. Jeśli są to preparaty dobrej marki, to nie tylko są zupełnie bezpieczne, ale pozwalają bardzo szybko uzyskać pożądany efekt. Tej możliwości nie dają najtańsze zestawy koncernowe do manicure japońskiego, coraz popularniejsze w różnych drogeriach.